O kraju

 

Vipavski Križ stoji na vrhu griča sredi Zgornje Vipavske doline v neposredni bližini mesta Ajdovščina. Njegova podoba je opazna že od daleč, najbolj zanimive zgodbe pa se skrivajo znotraj obzidja. Sodi med najlepše zgodovinske kulturne spomenike Slovenije in je v celoti spomeniško zaščiteno naselje.

Mnogi ga imenujejo biser sredi Vipavske doline. Gase, obzidje, grad, trgi, samostan, … vsak od arhitekturnih delov naselja pripoveduje svojo zgodbo. Konec 15. stoletja so tu začeli graditi utrdbo in naselje obdali z obzidjem. V začetku 16. stoletja je Križ dobil tržne pravice,  kmalu za tem pa je bil povzdignjen v mesto, menda najmanjše v takratnem cesarstvu. Svoj pečat so v Vipavskem Križu pustili grofje Thurni in kasneje Attemsi, ki so dolgo let bivali v gradu. V skoraj štiristo let starem kapucinskem samostanu, v katerem je živel in ustvarjal tudi znameniti slovenski pridigar Janez Svetokriški, pa se danes nahaja bogata samostanska knjižnica. Do začetka prve svetovne vojne je imela aktivno vlogo v mestu tudi znamenita Kriška garda. Z gospodarskim razvojem Ajdovščine pa je Vipavski Križ začel zgubljati svojo vlogo.

Od leta 1885 je v severnem krilu gradu osnovna šola. V eni od stavb sredi vasi pa je urejen Dom krajanov, kjer se odvijajo različne aktivnosti in galerijska dejavnost.

Leta 2015 je bila s pomočjo sredstev Občine Ajdovščina in sredstev, pridobljenih iz Evropskega sklada za regionalni razvoj, zaključena temeljita prenova javnih površin v vasi. S prenovo ulic in trgov je Vipavski Križ dobil novo komunalno infrastrukturo, veliko pa je pridobil tudi na zunanji urejenosti, ki spet oživlja nekdanji blišč mesta.

 

Aktualno