Zadnjo soboto v novembru je grajska klet v Vipavskem Križu nekoliko spominjala na čase, ko so v njej še pobirali vinsko desetino, le da tokrat vina niso zbirali in hranili ampak ga okušali. Svoj prostor so ta večer v kleti dobile vinske posode okoliških vinarjev, na placu so se predstavili ponudniki izdelkov iz sivke in medu ter pridelovalci domačih čajev, domačini pa so vrata svojih hramov odprli v gasah, kjer so obiskovalci poleg vina lahko pokusili tudi oljčno olje. Daleč naokrog je dišalo po kostanjih in polenti s točem, ki so jo kuhali po starem, v kotlu.
Lepo vreme, ki je bilo po godu tako organizatorjem kot obiskovalcem, je v Vipavski Križ privabilo precej ljudi že pozno popoldne, ko so se lahko udeležili vodenega ogleda mesta. Večerno druženje je popestril tudi obisk grofa in grofice v spremstvu znamenite kriške garde, zbrane pa je nagovorila tudi vipavska vinska kraljica Nataša Ferjančič.